Boekenblog

7 tips om de Boekenbeurs te overleven

Elk jaar kijk je er weer naar uit en elk jaar word je overweldigd door de omvang en drukte van de Boekenbeurs. Zeker op de dagen dat de meesten sowieso vrij hebben (de weekends en feestdagen). En misschien denk je elk jaar ‘dit is de laatste keer geweest’. Maar een jaar later begint het toch te kriebelen, en sta je er weer.

Als trouwe Boekenbeursganger geef ik je graag enkele tips om je dag op de Boekenbeurs te overleven:

1) Openbaar vervoer

Alles start al met de manier waarop je je naar de Boekenbeurs begeeft. Kom je met de auto? Dan verwerk je hoogstwaarschijnlijk al heel wat frustraties nog voor je effectief op de Boekenbeurs aankomt.

Vermijd die stress, en neem het openbaar vervoer. Ook al ben je langer onderweg, je bent meer op je gemak, je kan wat lezen, babbelen, rondkijken…

 

2) Eten & drinken

Wie tussen 12u en 13u rustig wil eten is eraan voor de moeite. Ofwel schuif je al voor 12u aan ofwel schuif je lang aan :-) Met het risico dat je niet onmiddellijk een plakje hebt om je eten rustig te verorberen.

Een oplossing is dat je zelf je lunchpakketje meeneemt. Dan hoef je enkel nog een plekje te zoeken om te zitten. En dat hoeft dan in principe niet bij één van de restaurants te zijn.

Update: voor de veiligheid zijn grote rugzakken en tassen niet toegelaten. Hou hier dus rekening mee. (ieder een klein rug(zakje) met z’n lunch in is ook een oplossing!

 

3) Een grondplan van de Boekenbeurs

Het grondplan van de Boekenbeurs vind je op de website of verkrijg je bij het binnengaan van de Boekenbeurs de dag zelf. Toch raad ik je aan om thuis al eens het plannetje te bekijken. Sowieso heb je misschien je favoriete standen of uitgeverijen. Het is dus altijd handig om van voordien te weten waar die zich bevinden.

grondplan boekenbeursOok als je met je gezin, vrienden of familie gaat komt het grondplan altijd van pas. Niet iedereen heeft dezelfde smaak, en misschien splitsen jullie dan op. Altijd handig om dan te zeggen: om 15u, in hal 2, stand…

 

4) De Boekenbeurstassen

Wanneer je iets koopt op de Boekenbeurs krijg je er een Boekenzak bij. Altijd met leuke prints! En komen zeker van pas om je boeken veilig en makkelijk te dragen. Let wel, als je in de voormiddag al wat aankopen hebt gedaan, sleur je die wel nog de rest van de dag mee.

Ofwel kies je ervoor om pas in de namiddag effectief te kopen, en in de voormiddag rond te snuisteren (en op te schrijven wat wil kopen), om dan in de namiddag effectief de boeken aan te schaffen. Zo hoef je die niet zo lang mee te zeulen, en spaar je je handen, armen, nek…

 

5) Maak op voorhand een lijstje

Wil je wat voorbereid zijn, maak dan een lijstje met boeken die je graag zou willen. Of stel vooraf een budget vast voor jezelf, zodat je niet met zere armen en een lege portefeuille thuis komt. Je wil toch geen spijt hebben van je aankopen?

 

6) Hou je smartphone bij de hand

Na het feest van de Boekenbeurs komen er nog andere feesten: Sinterklaas, Kerstmis en Nieuwjaar. En misschien zit jouw verjaardag daar ook nog tussen? Wel, neem dat foto’s van boeken die je ontdekte, of schrijf de namen van die boeken op. En laat iedereen weten dat je die supergraag zou willen hebben ;-)

 

7) Signeersessies

Wil je graag een handtekening in je nieuw boek van Jeroen Meus of Fabian Cancellara? Schuif dan ruim op voorhand aan, want voor je het weet sta je daar een hele namiddag, en heb je bijna niets van de Boekenbeurs gezien. Tenzij je nog eens een andere dag terugkomt voor de boeken, dat kan ook!

 

En gewoon genieten, van al die boeken, verhalen, mensen :-)

1 gedachte over “7 tips om de Boekenbeurs te overleven”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *