Boekenblog

een duits meisje

Een Duits meisje – Heidi Benneckenstein

Op een eerlijke, kritische en empathische manier vertelt Benneckenstein hoe ze als kind opgroeide in een familie die de nazi-ideologie omarmde. Samen met haar man, eveneens voormalig neo-nazi, stapte zij eruit. Met haar vader heeft ze gebroken, net als met vrijwel al haar oude vrienden.

Achterflap

Afscheid van een extreemrechtse jeugd

Heidi Benneckenstein (1992) groeit op in een gezin dat de nazi-ideologie omarmt. De boeken die ze leest, de liedjes en gedichten die ze leert, de verhalen die ze hoort over de geschiedenis van Duitsland: alles is nationaalsocialistisch gekleurd.

Als kind gaat ze op zomerkamp bij de “Heimattreue Deutsche Jugend’, waar jongens en meisjes “völkisch’ worden opgevoed en op paramilitaire wijze worden gedrild. Als vijftienjarige marcheert ze mee in demonstraties van neonazi’s en slaat ze een fotojournalist in elkaar.

Als ze negentien is, besluit ze samen met haar vriend om met het nazimilieu te breken, een besluit waar veel moed voor nodig is.

In dit boek blikt ze nog eenmaal terug in de afgrond van deze parallelle wereld.

 

Boekrecensie Een Duits meisje

In dit boek vertelt de auteur (1992) openlijk over hoe zij opgroeide in een gezin dat het nationaalsocialistische gedachtegoed aanhangt. Als kind zingt ze nationale volksliederen in het zomerkamp van de Heimattreue Deutsche Jugend, als tiener omringt zij zich met haar neonazi-kameraden.

Zelfreflectie en een eerlijke afrekening met haar jeugd staan centraal in deze biografie. De auteur werkt nu in een kinderdagverblijf. Zij trouwt in 2014 met haar voormalige neonazi-vriend.

Het boek bevat achttien hoofdstukken die alle aspecten (gezin, vakantiekampen, educatie, vrienden, puberleeftijd) van opgroeien tot uittreden uit de neonazi-gemeenschap behandelen.

Als lezer ben je blij dat het haar en haar vriend lukt zich te ontworstelen aan de greep van jarenlange indoctrinatie. De auteur waarschuwt voor het opkomend nationalisme en de projectie van wereldwijde onvrede op zwakkeren en minderheden. Een thema dat vooral in deze tijd met leiders als Erdogan, Poetin, Trump en Wilders de lezers zal aanspreken.


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *