Een scheef getrokken literair meesterwerk, God Hates Us All is een coming-of-age verhaal voor de apathische generatie. Hank Moody’s zelfhaat en toch donker sympathieke verteller is een college-drop-out-die-per-ongeluk-drug-dealer-wordt gehuld in een wereld van tegenstellingen. Zijn baas – een waterpijp-verslaafde, dreadlocked Paus figuur – heeft een opmerkelijk georganiseerd en ingenieuze illegale handel lopen. Bezocht door, onder andere, een gast van Upper East Side, een Wall Street hotshot, en een wannabe rockster met een moeilijk te weerstaan model als vriendin. De eenzame verteller hunkert naar meer dan de ijle maar intieme band die hij deelt met zijn klanten. Om wanhopige verwachtingen van zijn moeder, eindeloze teleurstellingen van zijn vader, en zijn aantoonbaar krankzinnig ex-vriendin te ontsnappen, verhuist hij naar het Mekka van de stad van ambitieuze slackers – het Chelsea Hotel – waarbij het streven naar lust (en vriendin van de rockster’s) hem op een reeks van goedbedoelde tegenslagen stuurt, die hem weer terug leiden naar waar hij begon. Verteld in een unieke en subtiele stem, God Hates Us All is ironisch, optimistisch, en onvergetelijk.
Review
Dit boek is geschreven door de fictieve schrijver Hank Moody, uit de serie Californication. De titel is een verwijzing naar een album van de band ‘Slayer’. In de tv serie wordt dit boek genoemd als de basis voor de film ‘A Crazy Little Thing Called Love’. Het opnemen van de film en alle perikelen hier omheen worden tijdens het eerste seizoen van de serie uitgewerkt.
Terug naar het eigenlijke boek: Het verhaal neemt de lezer mee naar de vermoedelijke jeugd van Hank Moody. De lezer treft een adolescent aan die leeft bij de dag en zich niet echt druk maakt om zijn toekomst. Omdat het zo uitkomt wordt de hoofdpersoon drugdealer en via dit baantje komt hij terecht in een aantal bizarre situaties. Voor de fans zal het boek erg lijken op de serie. De toon van het boek is dan ook alsof het echt geschreven is door Hank Moody: erotisch, onbeschaamd, direct en persoonlijk.
Voor het boek geldt overigens hetzelfde als voor de serie: als je Engels van hoog niveau is en je hebt enige kennis van de Amerikaanse cultuur dan zal je dit boek waarschijnlijk ervaren als erg humoristisch geschreven. Is dit niet het geval, dan blijft het verhaal vermakelijk maar mis je de kleine details en de korte opmerkingen die Californication en dit boek juist zo onderscheiden van de rest.
Alles bij elkaar is dit boek een aanrader voor de mensen die Californication kunnen waarderen. Kan je dit niet, dan zou ik dit boek ook niet kopen.
Don’t let your perceptions of your circumstances limit your possibilities.
Zelf genieten van dit heerlijke boek?