‘The perks of being a wallflower’ ofwel in het Nederlands ‘De belevenissen van een muurbloem’ van Stephen Chbosky las ik met veel plezier, maar ook met gemengde gevoelens. Omwille van het verhaal.
Samenvatting
Charlie gaat naar het derde middelbaar. Hij is zeker geen sukkel, maar populair is hij ook niet. Zijn verlegen, hyperintelligente en sociaal onaangepaste karakter zorgt ervoor dat hij een muurbloempje blijft. Charlie probeert op zijn eigen manier vat te krijgen op de wereld van dates, familiedrama’s, seks en drugs. Gelukkig heeft hij vrienden die hem hier af en toe bij helpen.
Op zijn eigen unieke, aandoenlijke en aangrijpende manier vertelt Charlie zijn verhaal aan de enige persoon die hij vertrouwt.
Aan jou.
Briefroman
Briefroman waarin de 15-jarige Charlie aan een onbekende vriend schrijft tijdens zijn derde middelbaar.
Charlie is super intelligent en emotioneel instabiel. Hij krijgt geen aansluiting met klasgenoten, maar vindt vrienden die in het zesde middelbaar zitten. Hij wordt verliefd op een van hen en met een ander meisje uit dit vriendengroepje krijgt hij een seksuele relatie.
Charlie gebruikt regelmatig drugs en alcohol om de realiteit te ontvluchten. Gaandeweg het schooljaar gaat het slechter met hem en brengt hij bezoeken aan een psycholoog.
Debuutroman die in 1999 in de VS is gepubliceerd. De auteur Stephen Chbosky (1970) schrijft scenario’s voor tv en films en heeft dan ook het boek ‘The perks of being a wallflower’ verfilmt in 2012. De auteur zegt zelf dat hij het boek voor volwassenen heeft geschreven. Door de leeftijd van de hoofdpersoon is het ook geschikt voor adolescenten. Het taalgebruik past bij deze doelgroep. Charlie schrijft als een tiener en zijn schrijfstijl ontwikkelt zich.
Bijzonder en indrukwekkend verhaal dat aanzet tot denken over de hoofdpersoon, zowel tijdens als na het lezen. Vanaf ca. 14 jaar.
Review ‘The perks of being a wallflower’
Dit boek is mijn eerste boek in ‘dagboekvorm’ dat ik gelezen heb. Het leest zeer vlot en je wil steeds weten wat Charlie de volgende keer zal vertellen. Nu, eerlijk gezegd was ik niet zo bezig met de data. Maar echt gewoon benieuwd naar zijn verhalen, belevenissen,…
In het begin vroeg ik me af aan wie hij z’n brieven schrijft. Maar wanneer je helemaal in het verhaal zit, sta je er niet meer bij stil dat het eigenlijk brieven zijn. Tot op het laatste.
Ik leefde al snel mee met Charlie. Hij is een puber die verandert van school, niemand kent en eigenlijk altijd al een buitenbeentje is geweest. Gelukkig vindt hij enkele oudere vrienden van z’n school, die hem helpen in de zoektocht naar zichzelf. Samen met z’n leeraar Engels, die al snel doorhad dat Charlie ‘speciaal’ is.
We accept the love we think we deserve
P.S. Pas toen ik het boek uit had, kwam ik te weten dat het verfilmd werd. Snel even de dvd bestellen!
Trailer
Zelf het boek eens lezen?