‘Vrede tegen elke prijs’ is een zeer leesbaar en interessant reisverslag. Als lezer leer niet alleen veel over de decennialange strijd tussen de FARC en de Colombiaanse overheid, maar ook over de koloniale geschiedenis van Latijns-Amerika.
Achterflap
‘Colombia ontwaakt in vrede,’ sprak oud-president Santos in 2016, nadat hij de akkoorden met de FARC ondertekende. Toch zijn er sindsdien meer dan 700 sociale leiders en 135 voormalige FARC-strijders vermoord. Zijn de akkoorden dan helemaal voor niets geweest?
In Vrede tegen elke prijs reist Gerjan Ekenhorst dwars door Colombia, op zoek naar mensen die op verschillende manieren met de strijd
te maken hebben gehad. Hij spreekt politici, komt tussen huilende oud-guerrillastrijders te staan en bezoekt een re-incorporatiekamp
van de FARC. Bovendien gaat Gerjan in gesprek met Tanja Nijmeijer, in een poging de nieuwe ‘vrede’ beter te begrijpen.
Ook is dit boek een onderzoek naar de achterliggende problemen van het conflict. Is de onderliggende landproblematiek aangepakt met deze akkoorden? En waarom vindt dit conflict in Colombia eigenlijk plaats? Hoe komt het dat het Colombiaans conflict echt nog niet afgelopen is? Ekenhorst verwerkt een grondige analyse in het verslag van zijn reis door dit prachtige land.
Boekrecensie Colombia: Vrede tegen elke prijs
Een boek dat ik normaal nooit zou vastpakken. Maar toen me de vraag gesteld werd of ik het eens wou lezen, en er wat over posten, besloot ik het toch te doen.
Even uit de comfortzone, eens iets nieuw.
En of het iets nieuw was. Een wereld waar ik, en ik denk velen, niets vanaf weet. Of wist.
Gerjan brengt het heel hapklaar en leesbaar voor zelfs een leek als mezelf. Het is ook geen dikke klepper, wat alles goed verteerbaar maakt.
Uiteindelijk blij dat ik het gelezen heb! Het zijn soms de boeken waarvan je geen verwachtingen hebt, die toch een indruk weten na te laten!
Zelf eens lezen?
Ook verkrijgbaar en bestelbaar bij je lokale boekhandelaar!