Boekenblog

Getal van het beest - Chris Houtman

Getal van het beest – Chris Houtman

Na twee thrillers waarin de Rooms-Katholieke kerk op de korrel genomen werd, tapt Chris Houtman dit keer uit een andere vaatje met Getal van het beest. Extremisme, terreur, fake news en Trump, dat zijn de steekwoorden. Hoewel het thema van dit boek me minder lag dan de vorige, ben ik ook dit keer enthousiast over Houtman. Ik denk niet dat de auteur in staat is slechte boeken te schrijven.

Achterflap

Een actuele thriller over de gevaarlijke macht van president Donald Trump.

Hannah Soehari is televisiemaakster en reist af naar de VS om een documentaire te maken over Amerikaanse televisiedominees, megakerken en hun dweperige steun voor president Donald Trump. Onverwachts krijgt ze hulp van haar oude high school-liefde, Rick Hurley, die ze nog kent uit haar tijd als uitwisselingsscholier in Ohio. Hij is niet meer de probleemloze jongen van destijds. Hij kampt met PTSS na een paar jaar als commando gediend te hebben in Irak en Afghanistan.

Als hij enkele maanden later plotseling opduikt in Nederland omdat hij een functie als veiligheidsexpert heeft gekregen bij de Amerikaanse ambassade, ontdekt ze via hem welke gevaren Europa bedreigen, zowel uit fundamentalistische islamitische als christelijke hoek. Er volgt een bloedstollende race tegen de klok om een apocalyptisch masterplan te stoppen, waarbij Hannah gaandeweg steeds meer redenen krijgt om te gaan twijfelen aan de werkelijke motieven van haar oude geliefde.

Soms is de grens tussen werkelijkheid en fictie flinterdun. Getal van het beest is een angstaanjagende thriller over actuele spanningen en problemen in het Amerika van Donald Trump, en de in Europa schromelijk onderschatte gevolgen die dit kan hebben voor de stabiliteit van onze democratische samenleving.

Boekrecensie Getal van het beest

De thrillers van Chris Houtman zijn meer dan spannende boeken; ze hebben ook een maatschappijkritische achtergrond. Dit is ook hier het geval.

Hannah Soehari is een Nederlandse journaliste die een reportage wil maken over de evangelische kerken in de Verenigde Staten. Daarbij komt ze ook in contact met haar vroegere jeugdvriend Rick Hurley, die echter totaal veranderd blijkt te zijn.

Daarnaast loopt een tweede verhaallijn met Jihan, een Koerdische strijdster tegen ISIS en haar man Britse man Alec. Ze komen naar Europa voor steun voor deze strijd. De twee verhaallijnen lopen uiteindelijk in mekaar tot een ingenieuze plot en een spannend slot.

Chris Houtman heeft een vlotte schrijfstijl die aangenaam leest. De karakteruitwerking is goed.

Hij schetst een goed beeld van een land (Verenigde Staten) dat sterk gepolariseerd is tussen voor- en tegenstanders van Trump. Dit zelfs tot binnen de families toe.
Het beeld dat je van deze megakerken krijgt is vrij ontluisterend. Het draait al lang niet meer om godsdienst, maar om geldgewin en politieke invloed met Trump als hun grote heilsprofeet. Daarnaast speelt het thema van het islamterrorisme en duistere krachten in Europa die dit willen uitbuiten voor eigen nut.

Het is evident dat beide groepen uiteindelijk een gemeenschappelijk belang en doel hebben. Wanneer je de ontwikkelingen in de Verenigde Sten en andere landen van de laatste jaren erbij zet lijkt dit verhaal niet zo vergezocht.


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *