Boekenblog

Griet Op de Beeck

griet op de beeckGriet Op de Beeck ontving voor haar succesvolle debuutroman ‘Vele hemels boven de zevende’ vele prijzen. Zoals De Bronzen Uil Publieksprijs 2013. Het boek werd ook genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2013 en de Academica Literatuurprijs 2014.

Ook haar tweede boek, ‘Kom hier dat ik u kus, werd door lezers omarmd en er werden inmiddels meer dan 200.000 exemplaren van verkocht.

Zo staat te lezen op de website van uitgeverij Prometheus. De uitgeverij die de boeken van Op de Beeck uitgeeft.

Columniste voor De Morgen

Voor Griet Op de Beeck haar eerste boek schreef, kenden de lezers van De Morgen haar al als columniste. Zes jaar lang schreef ze elke zaterdag haar mening over mens en maatschappij. En alles daartussen.

In 2016 besloot dan om te stoppen met columns schrijven voor De Morgen: “Omdat een mens moet durven kiezen voor wat juist voelt. Met grote dankuwel aan alle mensen die er in de loop van de voorbije zes jaar op gereageerd hebben.

Vele hemels boven de zevende – 2013

griet op de beeck - vele hemels boven de zevendeZe debuteerde op 31 januari 2013 met ‘Vele hemels boven de zevende‘, een roman over vijf mensen, met mekaar verwant, die stuntelend overeind proberen te blijven in dit lastige en prachtige leven.

Het boek werd uitstekend onthaald, met onder meer een vijf sterrenrecensie in De Volkskrant, lyrische reacties van mensen als Peter Verhelst, Jan Leyers en Tom Lanoye. Alsook nominaties voor De AKO literatuurprijs, de Academia literatuurprijs en De Bronzen Uil.

Het boek won de Bronzen Uil Publieksprijs. Jan Matthys maakt er ook een film van, waarvoor Griet Op de Beeck zelf het scenario schrijft, en Caviar produceert. Drie jaar later is de roman aan zijn 39ste druk toe, goed voor bijna 150.000 verkochte exemplaren.

Kom hier dat ik u kus – 2014

Kom hier dat ik u kus‘ verscheen eind september 2014, een roman over beschadigde mensen, en hoe zij ongewild ook andere beschadigen, in de eerste plaats hun eigen kinderen. Je volgt Mona als kind, als vierentwintigjarige en als vijfendertigjarige.

Ook dit boek kreeg veel bijval. Het werd door het boekenpanel van De Wereld Draait Door verkozen tot boek van de maand, belandde op de shortlist van NS publieksprijs en won de Hebban Award voor literatuur. Een goed jaar later zijn er meer dan 220.000 verkocht, goed voor 24 drukken.

Dit boek wordt verfilmd door Niels Van Koevorden en Sabine Lubbe Bakker, het Nederlandse Bastide Films produceert.

Gij nu – 2016

In 2016 verschijnt op 19 februari de derde titel: ‘Gij Nu‘, geen roman, maar ook geen lukraak bij mekaar geschreven verhalen, het is toch een boek dat je bij het begin moet beginnen lezen om te eindigen bij het eind, over vijftien mensen op een kantelpunt in hun leven.

En hoe verschillend ook de personages en hun context, allemaal moeten ze een vergelijkbare keuze maken.

griet op de beeck - het beste wat we hebbenIn datzelfde jaar schrijft Griet Op de Beeck ook een toneeltekst voor Alexandra Broeder (Het Nationale Toneel in Amsterdam) en voor een project rond Die Sieben Tödsünden, een opera van Weill en Brecht voor het Delft Chamber Music Festival.

Daarnaast werkt ze aan haar vierde boek (‘Het beste wat we hebben‘).

Moed om te debuteren

Het heeft Griet Op de Beeck tijd gekost om de moed te verzamelen om te durven debuteren. Voor ze voltijds schrijver werd koos ze twee verschillende vluchtwegen.

Ze was eerst een aantal jaren dramaturg in het theater (voor gezelschappen als Compagnie De Koe en Het Toneelhuis), en nadien maakte ze grote interviews, een aantal jaren voor HUMO, later voor De Morgen.

Nu ze eindelijk is geworden wie ze eigenlijk altijd al was, wil ze nooit meer iets anders doen dan fictie schrijven.

 

P.S. Op haar Facebook-pagina vraagt ze af en toe advies over bepaalde onderwerpen om te gebruiken in haar boeken. Neem zeker eens een kijkje, en misschien help jij ze wel verder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *