Boekenblog

In dromen lieg je niet - Malin Persson Giolito

In dromen lieg je niet – Malin Persson Giolito

‘In dromen lieg je niet’ is meer dan een thriller. Het is daarnaast een scherp en kritisch beeld van een bepaalde Zweedse samenleving van superrijken. Families waar schijn veel belangrijker is dan inhoud.

Sterk is de manier waarop de auteur een beeld geeft van de denkwereld en gemoedstoestand van deze teenagers. Het is een beeld van de moeilijkheid volwassen te worden, maar vooral van ouders die daarbij falen, met als extreem voorbeeld de schatrijke zakenman Claes Fangerman.

Kritisch is de auteur ook voor de sociale media en de pers, die al direct na het gebeuren een oordeel hebben gevormd over de schuld. Die Maja eigenlijk al onmiddellijk veroordeeld hebben met populistische titels.

Het boek van Malin Persson Giolito heeft in 2017 de Glass Key Award – prijs voor het beste Scandinavische misdaadverhaal – gewonnen.

Achterflap

Maja was een gewoon meisje van achttien. Mooi, slim, van rijke komaf en populair. Nu wordt ze verdacht van moord op haar klasgenoten. Is ze medeplichtig aan de school shooting die zij als enige overleefde? Al maanden wacht ze op haar rechtszaak. Maanden waarin ze uitgroeide tot de meest gehate tiener van het land. En nu is het eindelijk tijd om de rechtszaal te betreden …

Boekrecensie In dromen lieg je niet

We leren Maja kennen, een 18-jarige meid die al negen maanden in de vrouwengevangenis zit. Zij wordt verdacht van moord, aanzetten tot moord en nog tal van andere aanklachten. We volgen de gedachtegang van Maja en lezen hoe ze omgaat met de verhoren, haar tijd in de gevangenis en het proces.

Door middel van flashbacks leren we haar en haar voorgaande leven beter kennen en ook welke rol de slachtoffers van de schietpartij in haar leven hadden.

De gedachten en flashbacks, en tevens bijnamen voor personen, zijn echt als die van een jonge meid geschreven. Waarschijnlijk heeft de jarenlange ervaring van de auteur als jurist hieraan bijgedragen. Het is een bijzondere manier van schrijven, maar zeker een aanwinst voor het verhaal.

Hoewel de vele bijnamen wat kinderlijk zijn en de tekst tussen haakjes voor het mooie net iets teveel is, geeft het een reëel inzicht in de gedachtegang van een 18-jarige en dit maakt het hele verhaal geloofwaardig en indrukwekkend.

Ook bespreekt de auteur op een subtiele wijze een aantal maatschappelijke onderwerpen, zoals discriminatie in meerdere vormen. Ze geeft een bepaalde kijk op deze onderwerpen, zonder haar mening door te drukken en dit zorgt ervoor dat je als lezer nog even nadenkt.

Fijn boek om te lezen!

 


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *