Boekenblog

Kom hier dat ik u kus - Griet Op de Beeck

Kom hier dat ik u kus – Griet Op de Beeck

Toen ik het boek zag liggen in de boekenwinkel, vond ik het een nogal vreemde cover. Toch keek ik op de achterkant en wat daar stond deed me geen seconde twijfelen om het boek te kopen.

Ik vind het nog altijd een vreemde cover, maar wel een prachtig boek!

Samenvatting

‘Kom hier dat ik u kus’ is een roman over Mona, als kind, als vierentwintigjarige, en als vijfendertigjarige. Een verhaal over waarom we worden wie we zijn, geschreven met humor, scherpte en veel schaamteloze eerlijkheid. Over ouders en kinderen. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over geheimen en eenzaamheid. Over ziekte en zwijgen. Over de gevaren van sterk zijn. Over vergeten en niet kunnen vergeten. Over jezelf durven redden. En natuurlijk ook nog over de liefde. Omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna.

Als alles was zoals het leek, dan was het leven misschien echt plezant.

Recensie ‘Kom hier dat ik u kus’

Het boek bestaat uit 3 delen. In het eerste deel is Mona, het hoofdpersonage, nog een kind. Op 9-jarige leeftijd krijgt de kleine Mona al te maken met enkele levensbepalende en verwarrende gebeurtenissen.

Zij en haar gezin lijken niet van elkaar los te komen, hoe hard het soms ook botst.

De gedachten van Mona en gesprekken die ze voert lijken echt van een kind te komen. Zelfs zo echt, dat je ze gaat vergelijken met het gedrag en de woorden van kinderen uit je omgeving. Prachtig, maar soms ook schrijnend en confronterend.

Deel 2, wanneer Mona 24 jaar is, bevat minder memorabele momenten. Zoals zij zich door de jaren sleurt, sleur je jezelf door dit deel.

Maar in deel 3 krijgt de dan 35-jarige Mona weer wat gebeurtenissen voor de kiezen. Maar je ziet ook dat ze groeit. In haar zelfvertrouwen, in haar handelen en in haar volwassenheid.

Kortom, een mooie roman over de zoektocht naar identiteit en het lef om eigen keuzes te durven maken.

Het is in het beklemtonen van dat iets niet erg is, dat het ons niet bang maakt, dat we er niet triest van zijn geworden, dat we vaak net de heftigheid van de ware emotie verraden, ook al geloven we het schimmige zelfbedrog terwijl we het aan het formuleren zijn.

Vind je dit een leuk boek? Dan lees je misschien ook graag ‘Een lang weekend’ van Joyce Maynard


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *