In Oktober is de mooiste maand neemt Johanna Spaey een duik in de psyche van Stefan en probeert ze te achterhalen hoe en waarom een geschiedenisleraar niet alleen een ontvoerder en koelbloedige moordenaar wordt, maar ook na bijna twintig jaar gevangenis nog steeds een gevoelig mens.
Achterflap
Begin jaren tachtig wordt politiek gevangene Stefan, lid van de Rote Armee Fraktion (RAF), tot levenslang veroordeeld. Twintig jaar later besluit het gerechtshof hem op voorwaarden in vrijheid te stellen. Hij mag Duitsland niet verlaten, maar vlucht naar België om op zoek te gaan naar Vera, een verwaarloosde liefde. Tijdens de tocht, op de hielen gezeten door de politie, overdenkt Stefan zijn leven.
Johanna Spaey laat op weergaloze wijze zien hoe een doorsneegeschiedenisleraar zich ontwikkelt tot een man die vanuit politieke overtuiging aanslagen pleegt, niet terugschrikt voor moord, maar nog steeds mens is.
Boekrecensie Oktober is de mooiste maand
Oktober is de mooiste maand is een filosofische roman over de wijze waarop extremisme en geweld doorgegeven worden van generatie op generatie, een proces waarvan niemand gevrijwaard blijft.
Vera werkt bijvoorbeeld aan een doctoraat over de invloed van WO I op Ludwig Wittgensteins Tractatus, waarin het befaamde 300 mm-kanon ter sprake komt dat deze filosoof in 1916 voor het Oostenrijkse leger uit eigen zak wou bekostigen.
Spaey heeft voor dit boek duidelijk heel wat info verzameld en als lezer voel je daar jammer genoeg het gewicht te veel van.