Op zoek is een verhaal waarin veel mensen zich zullen herkennen. Jonge mensen lezen hierin hoe moeilijk het is voor iedereen (‘populair’ of niet) om een weg te zoeken in het leven. Iets oudere mensen dromen weg bij voor hen vervlogen tijden.
Achterflap
Kate en Noah staan beiden aan het einde van hun middelbare schoolcarrière. Helemaal klaar om hun volwassen leven te laten beginnen! De nieuwe start is spannend, maar ook moeilijk. Moeten ze nu al weten wie ze zijn en wat ze in de toekomst willen? Welke beslissingen zijn de juiste? En geeft het leven ook herkansingen? Hoe zorgen ze ervoor dat ze er álles uit halen?
Onverwachte ervaringen brengen nieuwe twijfels mee. En hoewel hun persoonlijkheden enorm verschillen, delen de twee iets belangrijks met elkaar. Ze zijn allebei op zoek naar antwoorden op levensvragen, naar liefde, maar vooral naar zichzelf.
Nikita Goossens (°2000) studeerde journalistiek aan de Erasmushogeschool in Brussel. Ze begon in haar tienerjaren de blog www.nikitasworld.be om haar liefde voor het geschreven woord naar buiten te brengen. ‘Op zoek’ is haar debuutroman.
Boekrecensie Op zoek
Op zoek is een coming-of-ageverhaal over Kate en Noah die hun eigen weg zoeken in hun jonge leven. De hoofdpersonages staan allebei op een punt waarop ze belangrijke beslissingen moeten nemen.
Het verhaal speelt zich af van hun laatste Kerst in het middelbaar tot de zomer na hun eerste jaar hogere studies. Ze maken heel wat nieuwe dingen mee en daar komen ook allerlei emoties bij kijken.
Kate en Noah worstelen allebei uiteindelijk met dezelfde zaken: groepsdruk, ‘erbij horen’, hun imago, hun zelfbeeld… Kate wil koste wat kost trouw blijven aan zichzelf, maar het gevolg is dat ze eigenlijk geen echte vrienden heeft. Noah is dan weer heel populair, maar hij weet niet of hij de persoon die hij is bij zijn ‘vrienden’ wel zo leuk vindt.
Allebei overdenken ze hun keuzes en vragen ze zich af of ze wel op de ‘juiste’ manier leven. Het is een heel herkenbaar verhaal, zeker na dit coronajaar. Tijdens de lockdowns door het coronavirus zijn mensen tenslotte ook meer gaan nadenken over hun eigen leven en wat ze willen.
Zowel jong als oud kan zich zeker herkennen in het verhaal. Want twijfel over wie je bent en wat je wil, kan op elke leeftijd voorkomen. Hoewel het fictie is, zitten er veel echte en realistische gevoelens in het verhaal verwerkt. Hierdoor kan het ouders ook helpen om hun jongvolwassen kinderen beter te begrijpen. Voor tieners en jongvolwassenen is het dan weer handig dat ze door dit verhaal op een laagdrempelige manier kunnen inzien dat ze niet de enigen zijn met bepaalde gevoelens.