Boekenblog

Tijdecho - Leo A.A. de Jong

Tijdecho – Leo A.A. de Jong

Fascinerende verhalenbundel met subtiele humor. Na ieder verhaal wil je weer verder lezen. Het is ook zeker een boek om nog eens te herlezen. Ik heb ervan genoten!

Achterflap

Had ik maar… Dat zou ik nu anders doen…

Zou het werkelijk iets uitmaken als je kennis had van de toekomst? Of is de tijdlijn onontkoombaar?

Leo de Jongs verhalenbundel Tijdecho grijpt het fenomeen tijd aan als centraal thema. In deze verzameling korte verhalen wordt er gespeeld met de soms grillige relatie tussen de toekomst en het verleden, die zich uit in herinneringen, dromen of andere mechanismen die je kunnen confronteren met een soort roep van vroeger: een tijdecho, die vaak onverbiddelijk is en tot ver in de toekomst gehoord kan worden.

De verhalen hebben een existentialistische inslag, waarbij de vraag ‘hoeveel invloed heb ik nu eigenlijk echt op mijn leven?’ vaak verrassend wordt beantwoord door de spelingen van het lot.

Boekrecensie Tijdecho

Deze bundel bevat twaalf verhalen en een proloog. Daartussenin staan vijf  ‘gedachtewisselingen’ met de uitgever, fictieve reflecties.

In de bundel gaat het om allerlei aspecten van tijd: tijdverspilling, reizen in de tijd zowel naar de toekomst als naar het verleden, wat tijd met mensen kan doen, over reflectie over wat je meegemaakt hebt, de dynamiek van de tijd.

Het existentialisme is een terugkerend thema in de verhalen. De zin “een mens wordt gedefinieerd door zijn daden” keert letterlijk een aantal keren terug.

De Jong stelt zich constant de vraag of de mens invloed heeft op dingen die om hem heen gebeuren. Kun je de tijd veranderen? Zijn hoofdpersonages worstelen hier mee. Regelmatig komt Jean-Paul Sartre naar voren met het citaat “c’est les actes que l’homme existe” en “l’enfer c’est les autres.”

Het knappe van het werk van Leo de Jong is dat je het op meerdere manieren kunt lezen. Hij gebruikt geen ingewikkelde zinnen, schrijft helder, compact, to the point, zonder uit te waaieren met een overdaad aan bijvoeglijke naamwoorden en andere overbodige toevoegingen. Hij speelt met tijd en ruimte.

Een leuk, verrassend boek!


Zelf het boek lezen?

Ook verkrijgbaar en bestelbaar bij je lokale boekhandel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *