Boekenblog

wij - david nicholls

Wij – David Nicholls

Per toeval kwam ik bij dit boek terecht. Ik zocht letterlijk op ‘Boeken voor mannen’. Vreemde zoekopdracht? Wel, dankzij de belofte die ik aan mezelf maakte in m’n vorige blogpost, moest ik op zoek naar een boek voor de verjaardag van mijn lief.

Hij leest het liefst thrillers, maar dat leek mij geen leuk verjaardagscadeau, vandaar de zoekopdracht. Helaas bestaan er geen lijstjes van boeken voor mannen. Of ik heb ze toch niet gevonden. Wel kwam een paar keer het boek ‘Wij’ van David Nicholls naar voren in de zoekresultaten.

Misschien omdat het door een man geschreven is?

Soit.

Na de korte inhoud besloot ik om het erop te wagen en bestelde het boek. En aangezien ik ruim op tijd was met de aanschaf van het boek, las ik het eerst zelf :-)

Of het een ideaal cadeau was, dat ontdek je hieronder!

 

Samenvatting

Douglas Peterson wordt midden in de nacht door zijn vrouw Connie gewekt met het bericht dat ze hem wil verlaten. Hun zoon Albie gaat na de zomer het huis uit om te studeren en zij vindt dat het de hoogste tijd is om te scheiden, nu hun ouderlijke taak erop zit.

Douglas houdt van zijn vrouw en het vooruitzicht van een leven alleen jaagt hem angst aan. Maar hij heeft nog een kans. Er staat nog een familievakantie gepland, een Europese rondreis langs steden als Parijs, Barcelona en Amsterdam. Hij besluit dat dit de trip van hun leven moet worden: de vakantie die hen weer nader tot elkaar zal brengen, waarin hij het respect van zijn zoon en de liefde van zijn vrouw terugwint.

De hotels zijn geboekt, de tickets gekocht, de route uitgestippeld. Wat kan er nu in hemelsnaam nog misgaan? ‘Wij’ is zowel groots als intiem, zowel grappig als hartverscheurend. Het is een liefdesverhaal en een onvergetelijke road trip in één, met alle hilarische situaties, genoegens en uitdagingen van een grote reis – letterlijk en figuurlijk.

wij - david nicholls

Het was een worstkaasscenario.

Review ‘Wij’

‘Wij’ is het verhaal van de relatie tussen Douglas Petersen en zijn vrouw Connie. De verteller is Douglas, die terugkijkt op zijn leven met Connie en de keuzes en fouten die hij maakte, en die op het punt staat alles te verliezen wat hem lief is.

Zo wisselt het verhaal steeds tussen het heden en verleden.

Vader-zoon relatie

De relatie met zijn 17-jarige zoon Albie is namelijk allesbehalve goed te noemen, en kortgeleden, midden in de nacht, vertelde zijn vrouw hem terloops dat ze overweegt om van hem te scheiden.

Hoe heeft het zover kunnen komen? Het begon nochtans spetterend: de analytische Douglas en de kunstzinnige Connie worden gekoppeld door zus Karen en vanaf hun eerste avond is er een bijzondere chemie tussen de twee. Hun leefwerelden kunnen bijna niet meer verschillend zijn, maar de aantrekkingskracht zit hem in de uitersten.

In een laatste alles of niets poging wil Douglas zijn vrouw aan zich gebonden houden. Alleen oud worden en sterven lijkt hem het ergste wat er is. Na de zomer zal Connie de knoop doorhakken, maar eerst gaan ze nog samen met zoon Albie op een reis door Europa, een zogenaamde Grand Tour, net zoals de rijkeluiskinderen in vroeger tijden deden.

Douglas heeft er écht zin in, en is ervan overtuigd dat dankzij zijn strakke planning alles op wieltjes zal lopen.

 

Strakke planning

Via Parijs naar Amsterdam, München, Venetië en Pisa naar Rome. Maar al in Parijs blijkt Albie heel andere ideeën te hebben over het vieren van vakantie. En waar Douglas hoopt zijn gezin wat bij te brengen met uit het hoofd geleerde informatie uit reisbeschrijvingen, zit Albie al snel te genieten van alle geneugtes van het continentale Europa.

Drank, drugs en seks dus. Iets waarmee Connie en Douglas ook wel geëxperimenteerd hebben, maar Douglas heeft dat lang achter zich gelaten en is niet van plan zijn zoon daarin zomaar los te laten.

 

Autistisch en neurotisch

Op licht humoristische toon en in 180 korte hoofdstukken neemt David Nicholls ons mee met de Petersens op hun tour langs de Europese culturele hoogtepunten. Je krijgt al snel sympathie voor Douglas, die licht autistisch en neurotisch overkomt maar altijd het beste voor heeft met zijn zoon en vrouw.

 

Heden en verleden

Tussendoor wint de roman aan diepte door de goed in het verhaal ingepaste flashbacks waarin het verloop van de relatie tussen Douglas en Connie wordt geschetst. Een traumatische gebeurtenis werkt nog altijd na en bepaalt ook deels hoe Douglas nu met zijn zoon omgaat.

Maar ook de band tussen Douglas en zijn ouders heeft zo zijn uitwerking gehad op zijn opvoedstijl. Met een goed gevoel voor timing laat Nicholls zien hoe iedereen het product is van zijn ouders, en hoe moeilijk het soms kan zijn om over je eigen schaduw heen te stappen.

‘Wij’ is daarnaast ook een roman over loslaten, opgroeien en eigen keuzes maken.

Een gezegde, dat wordt geciteerd in een beroemde song, luidt dat als je van iemand houdt je die los moet laten. Nou, dat is klinkklare onzin. Als je van iemand houdt, bind je die met zware ijzeren ketenen aan je vast.

 

Boek als cadeau

Of het een ideaal boek is om cadeau te doen aan je lief… Ja en nee. Maar daarvoor moet je het eerst eens lezen ;-) Om het toch nog romantischer te maken en misverstanden te vermijden, schreef ik de tekst van ‘Wij’ van De Mens in het boek.

Wij - David Nicholls / De Mens


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *