Afdaling – Bernard Minier

Afdaling - Bernard Minier

Alles wat je van een detectiveroman mag verwachten: de setting is prachtig beschreven, de hoofdpersonen zijn innemend en mysterieus, het schrijven is luchtig maar vol inzichtelijke bespiegelingen en beschrijvingen… en de spanning blijft tot het einde (of toch bijna).

Achterflap

Hoofdinspecteur Martin Servaz, gevierd rechercheur, is geschorst vanwege zijn optreden in een groot onderzoek het jaar ervoor. Als hij midden in de nacht een telefoontje krijgt van zijn verloren gewaande geliefde, die zegt dat ze ontsnapt is aan haar ontvoerder, vertrekt hij halsoverkop om haar te vinden.

Zijn zoektocht leidt hem naar een mysterieus bos in een vallei in de Pyreneeën. Als de vallei door een explosie wordt afgesloten van de buitenwereld en drie mannen worden gevonden die op gruwelijke wijze zijn vermoord, kan Servaz het niet laten zich te bemoeien met het onderzoek. Zeker niet als de dorpsbewoners het heft in eigen handen willen nemen…

Boekrecensie Afdaling

Martin Servaz is terug, maar niet helemaal, want hij is door zijn superieuren geschorst. Dat weerhoudt hem er niet van Marianne, zijn ex-vriendin en de moeder van hun zoon Gustav, te hulp te schieten.

Na een aardverschuiving is de vallei van de wereld afgesneden en daarmee ook haar bewoners, terwijl een seriemoordenaar slachtoffers achterlaat die met onvoorstelbare wreedheid worden vermoord. Martin zal zijn collega en vriendin Irene Ziegler een handje helpen, terwijl hij blijft zoeken naar Marianne.

Het verhaal zit knap in elkaar, met wendingen, smerige moorden en onsuccesvolle zoektochten. Er heerst woede onder de inwoners, en ook daar moet iets aan gedaan worden.

Er is een mystieke kant aan de aanwezigheid van de monniken van de abdij. De passages die zich daar afspelen vond ik erg mooi. Maar wat mij uiteindelijk het meest verraste was het gekozen thema, meer zal ik nog niet verklappen…

Het boek is een goed gestructureerd onderzoek dat bol staat van informatie en details die ons doen watertanden. Fictie die geïnspireerd is door reële feiten en ons ook gedesoriënteerd achterlaat.

Zelfs als je geen van de romans van Martin Servaz hebt gelezen, zul je deze zonder zorgen kunnen volgen, met uitzondering van de vorige delen. Als je van plan bent ze te lezen, doe het dan bij voorkeur in de juiste volgorde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *